Umur Ikan Guppy

Daftarikan.com –  Seronok menikmati keindahan ikan guppy dan tiba-tiba ikan hiasan mini itu mati, tentunya sangat mengecewakan bukan?

 

Anda tidak keseorangan, ramai peminat guppy juga pernah mengalaminya. Mereka juga tertanya-tanya.

 

Berapa Lama Guppies Hidup?

 

Pada asasnya ikan guppy ialah ikan hiasan yang mudah dijaga dan dipelihara. Ikan hiasan ini juga mudah dibiakkan, dan umur gupi boleh mencecah 1 hingga 3 tahun.

 

Tetapi terdapat beberapa masalah yang menyebabkan ikan guppy anda cepat mati. Mungkin anda mengalami masalah ini. Di sini kita akan membincangkan masalah ini dan cara menyelesaikannya.

 

Perkara yang Mempengaruhi Zaman Ikan Guppy

 

Jika anda mahu ikan gupi anda menikmati keindahannya bertahan lebih lama dan mencapai had maksimumnya, maka ambil perhatian perkara penting ini.

 

1. Perhatikan Suhu Air

 

Guppy dikenali sebagai ikan hiasan yang boleh bertolak ansur dengan suhu udara. Tetapi juga tidak terlalu rendah.

 

Suhu udara yang terlalu tinggi akan menyebabkan ikan mempunyai metabolisme yang tinggi dan makan banyak, cepat membesar tetapi juga cepat mati. Tetapi ikan gupi juga boleh mengalami tekanan akibat suhu yang tinggi.

 

Sebaik-baiknya, ikan gupi akan tumbuh subur dalam suhu antara 25-280C. Selain itu, guppy akan mudah tertekan dan mati. Sebaliknya, di bawah suhu ini, gupi akan tumbuh dengan perlahan, dan ekornya tidak akan terbuka dengan baik.

 

2. Pastikan ikan tidak stress

 

Perkara yang mempengaruhi tahap tekanan ikan gupi ialah perubahan mendadak dalam suhu, pencahayaan, perubahan yang tidak tepat dan perubahan dalam penjagaan.

 

Jika anda mahu ikan guppy anda mencapai umur maksimum, ingat ini.

 

Jangan letakkan akuarium di tempat yang suhu boleh berubah secara drastik. Sediakan hidangan yang berbeza dan berkhasiat.

 

Perhatikan juga kepadatan ikan hiasan di dalam akuarium. Tidak terlalu banyak. Sebagai peraturan, untuk akuarium berukuran 40 x 40 x 60 cm, maksimum 50 gupi mesti diisi. Sedangkan kalau dicampur dengan ikan lain lagi besar.

 

3. Perhatikan kualiti air akuarium

 

Kualiti air dalam akuarium tempat anda menyimpan gupi anda mempengaruhi pertumbuhan, warna dan kesihatan ikan anda.

 

Oleh itu, sebelum dimasukkan ke dalam akuarium, air di dalam akuarium hendaklah disimpan selama maksimum 2 hari.

 

Perhatikan juga kebersihan air akuarium. Gunakan sistem pengudaraan yang baik tetapi tidak terlalu kuat bagi mengelakkan ikan disedut sehingga rosak ekor.

 

Bukan sahaja pengudaraan, air dalam akuarium sekurang-kurangnya seminggu sekali perlu ditukar. Bukan semua, cuma keluarkan 1/3 air dan tambah air baru ke dalam tangki.

 

Untuk mengukur pH atau keasidan air

Ikan guppy gembira dengan pH sekitar 7.

 

Guppy juga gembira dengan air akuarium diberi satu sudu garam untuk satu gelen air.

 

4. Elakkan Perkahwinan Darah

 

Ternyata ikan guppy itu tidak boleh “menikahi” kakaknya. Tetapi ini berdasarkan pengalaman pemilik guppy.

 

Jadi dalam menternak ikan guppy, kalau nak beranak, anak lelaki dan perempuan mesti dipisahkan dan tidak boleh ada perkahwinan antara baka induk yang sama.

 

Sebenarnya, berapa lama ikan guppy bertahan bergantung pada cara kita menjaganya selagi tidak sakit, ikan guppy boleh hidup lebih dari 3 tahun. Nah, anda boleh amalkan cara di atas supaya umur guppy dapat lebih panjang.

 

Oleh itu, beberapa perkara yang mencapai umur guppy boleh mencapai had maksimumnya dan tidak mudah mati.

 

Dengan penjagaan dan perhatian serta pengalaman memelihara gupi, anda akan lebih teliti dan memperoleh pengalaman baharu. Semoga bermanfaat!!