Makanan Ikan Hias

Daftarikan.com – Bagi anda peminat ikan hiasan, perkara pertama yang perlu diberi perhatian ialah makanannya.

 

Pengambilan makanan adalah bahan terpenting untuk ikan hiasan, untuk menyokong tumbesaran dan kesihatan ikan.

 

Terdapat banyak pilihan jenis suapan yang boleh anda sediakan, termasuk: semula jadi, segar dan tiruan.

 

Selain itu, anda juga perlu memberinya pelbagai jenis makanan untuk orang lain. Untuk setiap hari, anda boleh memberinya pelet dan sebagai gangguan anda boleh memberinya makanan hidup.

 

Dan dalam pemberian pelet, anda juga perlu memberi perhatian kepada saiz pelet yang akan diberikan, mengikut saiz mulut dan tabiat ikan.

 

Kerana, jika saiznya terlalu besar, ia tidak boleh dimakan oleh ikan dan boleh membuat pelet bertakung dan boleh mencemarkan akuarium.

 

Bagi anda mendapatkan rujukan dalam penyediaan makanan ikan hiasan yang tepat dan berkualiti, berikut adalah penjelasan mengenai Makanan Ikan Hiasan Air Tawar:

 

Makanan Ikan Hiasan Semulajadi

 

Berikut adalah beberapa jenis makanan semula jadi untuk ikan hiasan yang baik:

 

1. Larva nyamuk

 

Larva nyamuk mempunyai banyak kandungan protein yang berfungsi untuk membantu ikan hiasan dalam proses pembiakan. Di samping itu, banyak ikan hiasan kecil menulisnya.

 

2. Kutu air

 

Memakan ikan hiasan ini mengandungi protein yang berguna untuk mencerahkan warna ikan hiasan.

 

3. Cacing Sutera

 

Selain kutu air, kandungan protein dalam ulat sutera juga berguna untuk mencerahkan warna ikan hiasan terutama bagi ikan hiasan kecil seperti: Ikan Neon, Guppy, Molly dan lain-lain.

 

4. Artemia

 

Hidangan udang kecil jenis ini biasanya diberikan kepada ikan hiasan yang masih bersaiz kanak-kanak atau bayi (goreng). Supaya pemberian makan mestilah mengikut sukatan dan saiz mulut ikan hiasan.

 

Demikian informasi mengenai Makanan Ikan Hiasan yang dapat kami sampaikan. Semoga ia dapat menambah rujukan anda dalam menyediakan makanan ikan hiasan yang anda simpan.